•  
  •  

Wolvenland plus Q&A

Wat moeten we met de wolf? Regisseur Niek Koppen komt langs voor een nagesprek.

In 2015 loopt een Duitse wolf ons land binnen. Vier jaar later worden op de Veluwe de eerste Nederlandse wolvenpups geboren. Na ruim een eeuw afwezigheid heeft het mythische dier zich opnieuw in ons land gevestigd. De terugkeer van de wolf brengt veel teweeg en verdeelt ons land in twee kampen: de schapenboeren en de wolvenliefhebbers. Boswachters en ecologen zijn blij met de komst van de natuurlijke vijand van reeën, herten en wilde zwijnen. 
 
Met de wolf keert ook een lang verloren evenwicht in de natuur terug. Maar voor de vele schapenhouders in ons land betekent de wolf een mogelijke strop. De rondtrekkende wolven, op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen, doden drie- tot vierhonderd schapen per jaar. Bescherming van het vee is voor veel boeren te duur. Terwijl voor- en tegenstanders hun verhaal vertellen, lopen de emoties in Wolvenland hoog op. 
 
Documentairemaker Niek Koppen biedt een luisterend oor aan beide partijen. Als raconteur van Nederland toont hij zowel de intense band tussen mens en dier als ook onze gecompliceerde relatie met de wolf en de wilde natuur. Laverend tussen verhalen over angst en bewondering, mag de kijker zijn eigen conclusie trekken.
Na afloop een gesprek met Niek Koppen (Goud, De keuken van Kok, De slag in de Javazee) en een deskundige.

Delen