Psychoanalyse & Film

Filmreeks met inleiding en nagesprek. Eén keer per maand op een woensdag om 20:00 uur.

Psychoanalyse & Film is een jaarlijks terugkerende reeks van zes bijzondere filmvertoningen. Steeds is er een inleiding door een deskundige op het gebied van de psychoanalyse en na afloop de mogelijkheid tot discussie.

Programma 2021-2022

Komend seizoen staat Goedheid centraal. Wie veel tv-series kijkt, is vertrouwd geraakt met moreel dubieuze karakters, met personages met duistere driften: seriemoordenaar Dexter, gangsterbaas Tony Soprano, de corrupte politicus Francis Underwood uit House of Cards, de bipolaire CIA-agent Carrie uit Homeland; de crystal meth producerende scheikundeleraar uit Breaking Bad. Dergelijke populaire series dagen de kijker uit: in welke mate kunnen (en willen) wij ons identificeren met personages die ethische grenzen overschrijden? Hoe legitimeren de scripts dat wij bereid zijn ons in te leven in hun drijfveren?

Ingegeven door de uitbreng van de alom bejubelde Italiaanse film Lazzaro felice (Alice Rohrwacher, 2018, vorig jaar vertoond in deze reeks) draaien we voor deze nieuwe reeks van Psychoanalyse & Film de vraag om: Is het niet veel eenvoudiger om ons te engageren met personages die over een ronduit ‘goed’ karakter beschikken? Of moeten we constateren dat schijn bedriegt, en blijkt identificatie minstens zo complex? En waarom is dat dan het geval? We verkennen het concept van ‘goedheid’ aan de hand van onder meer een naïeve jongeling, een vrolijke flapuit, van nonnen in de dop, van een hardwerkende moeder met een eigen restaurant.

De films

25 mei, 20:00 uur
Viridiana

Psychoanalyse & Film is een samenwerking tussen Het Ketelhuis, Louis Hartlooper Complex in Utrecht, LUX Nijmegen, Lumière Maastricht en de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging.


Delen

Film overzicht

Viridiana

Klassieker van Luis Buñuel.