M

Deutsches Kino

Klassieker van Fritz Lang.

Kinderseriemoordenaar Hans Beckert staat centraal in de klassieker M van Fritz Lang (Metropolis). De politie organiseert een enorme klopjacht op de dader en stelt alles in het werk om hem te vinden. Zo grondig zelfs dat de praktijken van de onderwereld er dusdanig onder lijden dat ook zij met man en macht naar hem gaan zoeken. Door het verhaal, maar ook door de montage is er nauwelijks verschil te zien tussen deze twee groepen in dit misdaaddrama.

In de eerste praatfilm van Fritz Lang wordt de hoofdrol van kindermoordenaar Hans Beckert gespeeld door Peter Lorre. Deze rol betekende zijn grote doorbraak en zou later ook nog spelen in onder andere The Man Who Knew Too Much van Hitchcock. De soundtrack was revolutionair destijds en is nog steeds wereldberoemd. En het fluitje om aan te geven dat de moordenaar eraan komt nog steeds ijzingwekkend spannend.

Gorian Maugg maakte een film noir over Lang waarbij hij feiten met fictie vermengt. Op 28 januari vertonen we zijn film Fritz Lang – Der Andere in uns.

 


Delen