Cinema Express – boekpresentatie

Bestel een gratis kaartje voor de presentatie van het treinfilmboek van Pauline Kleijer

Op zondag 1 oktober 2023 presenteert filmjournalist Pauline Kleijer haar boek Cinema Express • Over treinfilms en filmtreinen in Het Ketelhuis. Woon het gratis bij, en koop meteen de rijk geïllustreerde uitgave van Uitgeverij Fragment!

Al sinds het ontstaan van de cinema, aan het einde van de negentiende eeuw, slingeren treinen zich door de filmgeschiedenis. In talloze films, van alle tijden en in alle genres, spelen ze een grote rol. En dat is niet voor niets. Kleijer laat in Cinema Express • Over treinfilms en filmtreinen zien dat de spoorwegen onlosmakelijk verbonden zijn met de cinema. Al sinds de eerste filmvertoningen vermaken treinen het publiek en nemen het mee op reis. De trein is veel meer dan alleen een filmlocatie: hij stuwt actiefilms voort, brengt geliefden bij elkaar, illustreert klassenverschillen en dient als katalysator van het lot.

Kleijer onderzoekt aan de hand van vele voorbeelden uit de filmgeschiedenis wat deze twee grote 19de-eeuwse uitvindingen aan elkaar te danken hebben, in welke opzichten ze op elkaar lijken, en hoe het spoor als metafoor dient voor de grote levensvragen. Onderweg passeert Cinema Express tal van filmschatten, oud en nieuw, bekend en onbekend, van The General tot Mission: Impossible en van Trans-Europ-Express tot Paddington 2.

Treinfilm-special 

Ter gelegenheid van de presentatie vertoont Het Ketelhuis voorafgaand aan de presentatie drie van Kleijers favoriete treinfilms:

11:00 – Brief Encounter (David Lean, 1945)

13:00 – The Lady Vanishes (Alfred Hitchcock, 1938)

15:00 – Hytti Nro 6. (Juho Kuosmanen, 2021)

Over de auteur

Pauline Kleijer is werkzaam als freelance filmjournalist en eindredacteur. Ze studeerde muziekwetenschap en culturele studies. Sinds 1999 schrijft ze filmrecensies, interviews en achtergrondartikelen voor de Volkskrant.


Delen