Cinema Express: Brief Encounter

Tragisch, diep-romantisch en schitterend verslag van een verboden afslag in het liefdesleven van een Engelse huisvrouw

‘Als één regisseur begreep hoe je de trein kon missen, was het David Lean wel’, aldus de Volkskrant-journalist Pauline Kleijer in haar boek Cinema Express. Brief Encounter (1945) is volgens haar een van de mooiste treinfilms die er is. Huisvrouw Laura (Celia Johnson) en arts Alec (Trevor Howard) ontmoeten elkaar als zij koolgruis van de trein in haar oog krijgt en hij dat eruit haalt. Vervolgens treffen de twee keurig getrouwde Britten elkaar wekelijks, op het station.

‘Het onvermijdelijke afscheid maakt dit uiterst Britse drama zo romantisch en aangrijpend’, schrijft Kleijer. ‘En waar kun je beter afscheid nemen dan op een treinstation? Welke plek illustreert mooier hoeveel kansen we laten liggen in het leven dan een station, waar elke vertrekkende trein lonkt naar een ander bestaan?’

We vertonen Brief Encounter eenmalig op 1 oktober, ter ere van de boekpresentatie van Pauline Kleijer in Het Ketelhuis (gratis kaarten hier). Ook Hitchcock-klassieker The Lady Vanishes en ‘de mooiste treinfilm van de afgelopen jaren’ Hytti Nro 6 staan op het programma. Meer informatie hier.

De mooiste film over de gedoemde liefde The Guardian

Delen