Cinema Express: The Lady Vanishes

Treinen-whodunnit van Hitchcock die nog zo fris voelt als in 1938

Beproefd recept voor filmmakers: een langeafstandstrein kan meerdere mensen met verschillende achtergronden voor langere tijd samenbrengen in een besloten ruimte, waarna er van alles kan gebeuren. 

In de handen van de meester Alfred Hitchcock pakt zoiets natuurlijk magistraal uit. In het mysterie The Lady Vanishes (1938), volgens Pauline Kleijer in haar boek Cinema Express, ‘een onterecht vergeten meesterwerkje’ verdwijnt een oude vrouw, en zijn al haar medereizigers natuurlijk verdacht. 

‘Niet iedereen is wie hij zegt te zijn’, schrijft Kleijer. ‘Sommigen tonen een onvermoede kant van zichzelf, zoals de twee irritante cricketfans die zich bewijzen als helden wanneer ze noodgedwongen de trein besturen. The Lady Vanishes is ook een mooi voorbeeld van een film waarin de treinreis een psychologisch traject weerspiegelt, leidend tot verandering of zelfs een metamorfose. Aan het eind van de rit is niemand meer zoals aan het begin.’

We vertonen The Lady Vanishes eenmalig op 1 oktober, ter ere van de boekpresentatie van Pauline Kleijer in Het Ketelhuis (gratis kaarten hier). Ook ‘de beste treinfilm van de afgelopen jaren’ Hytti Nro 6 (2021) en het diepromantische Brief Encounter (1945) staan op het programma. Meer informatie hier.


Delen