•  
  •  
  •  
  •  

Cinema Express: Hytti Nro 6

Boemel mee richting Moermansk

‘Zonder twijfel de mooiste treinfilm van de laatste paar jaar’, schrijft Pauline Kleijer in haar boek Cinema Express – Over treinfilms en filmtreinen. 

De Finse studente Laura (Seidi Haarla) wordt in de slaaptrein richting Moermansk in haar coupé opgescheept met de Russische mijnwerker Ljoha met wie ze op het eerste gezicht niks gemeen lijkt te hebben.

Kleijer: ‘Kijkend naar Hytti Nro 6 kun je de lucht van oud zweet, alcohol en verroest metaal bijna ruiken. De ramen van de trein zijn viezig, net als de synthetische gordijnen. Slapen moet gebeuren op een smal hangbedje met een dun matras. Vijf dagen zal Laura onderweg zijn, terwijl de trein piepend en krakend met hooguit 70 kilometer per uur door een steeds onherbergzamer landschap kachelt. Heerlijk. De Rus blijkt na een aantal dagen gelukkig best mee te vallen; Hytti Nro 6 is een zachtzinnig pleidooi voor vergevingsgezindheid en een open geest.’

We vertonen Hytti Nro 6 (2021) eenmalig op 1 oktober, ter ere van de boekpresentatie van Pauline Kleijer in Het Ketelhuis (gratis kaarten hier). Ook Hitchcock-klassieker The Lady Vanishes en het diepromantische Brief Encounter (1945) staan op het programma. Meer informatie hier.


Delen