Best Dutch Shorts

De beste korte films van eigen bodem, geselecteerd door Go Short.

Eenmalig de beste Nederlandse kortjes van het afgelopen jaar. Met onder andere twee experimentele films over de relatie tussen de mens en planeet en een intieme documentaire over autonomie en het maken van je eigen keuzes. Zie jonge Nederlandse makers van de toekomst aan het werk in dit veelzijdige blok.

Language no problem! The shorts are English spoken or subtitled.

The Sasha
María Molina Peiro / Nederland / Experimenteel / 2018 / 20’
In 1972 landt Charles Duke op de maan. Hij moet hogeresolutiefoto’s maken van het maanoppervlak. The Sasha is een verhaal over het perspectief van de mens op aarde en onze voortdurende strijd met beperkingen in tijd en ruimte. Van de verkenning van de ruimte tot cyberspace, van een analoge maan in 1972 tot een virtuele maan in Google Earth. Een film over parallelle universa waarin de eeuwigheid lijkt te verdwijnen tussen frames en interfaces.

Orbit
Tess Martin / Nederland / Experimenteel / 2019 / 7’
In Orbit staat de relatie tussen de mensheid en de zon centraal. Een serie draaiende tekeningen leidt ons langs de energiestroom van onze planeet en laat ons nadenken over onze plaats in de natuurlijke cyclus.

Zelf
Carolien van Maaswaal / Nederland/ Documentaire / 2018 / 30’
Na de dood van haar moeder begint Carolien zich steeds meer af te vragen over het concept van autonomie. Keuzes maken lijkt vanzelfsprekend, je hebt het recht om je leven vorm te geven zoals je dat zelf wilt. Maar hoe waardevol is het leven als je niet in staat  bent om je eigen keuzes te maken?

Second Floor
Dymphie Huijssen / Nederland / Animatie / 2018 / 5’
Iedereen zal op een dag sterven, maar hoe mensen zich hier over voelen verschilt per persoon.

Kraaiennest
Flynn von Kleist / Nederland / Fictie / 2018 / 13’
Op het moment dat Joey en Ricardo hun pleeggezin moeten verlaten, verstopt de dertienjarige Joey zich onder de dekens. Zin om naar zijn biologische moeder te gaan heeft hij niet. Toch hebben hij en zijn kleine broertje van acht geen keuze. Eenmaal thuis aangekomen lijkt alles mee te vallen. Het herenigde gezin gaat voor de gelegenheid zelfs bowlen. Tussen het feestvieren loopt de spanning echter op. Is er toch niets veranderd en stevent dit gezin weer af op een emotionele scheiding, of weten ouder en kinderen een nieuwe balans te vinden?


Delen