•  
  •  

Black Achievement Month: Ailey

Poëtische documentaire over de Amerikaanse danser en choreograaf Alvin Ailey (1931-1989).

De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober gehouden. Het festival heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. In Het Ketelhuis presenteert Black Achievement Month op 23 oktober een exclusieve vertoning van Ailey. Inclusief inleiding. 

Alvin Ailey (1931-1989) was een Amerikaanse danser en choreograaf die in 1958 het wereldberoemde Alvin Ailey American Dance Theater (AAADT) oprichtte. Het dansgezelschap staat tegenwoordig onder artistieke leiding van Robert Battle en eerde haar oprichter in 2020 door hiphopdanser Rennie Harris een choreografie over diens leven te laten maken. Dat stuk vormt het uitgangspunt voor Jamila Wignots poëtische documentaire waarin we zien hoe Ailey als plattelandsjongen uit Texas verliefd werd op moderne dans en vervolgens uitgroeide tot de belangrijkste choreograaf van Amerika.

Ailey is een bijzonder eerbetoon aan deze danspionier, die streed voor een betere representatie van zwarte verhalen op de schouwburgpodia en daarvan vooral de schoonheid wilde laten zien. De documentaire toont opnames van grote artistieke triomfen als Blue Suite (1958) en Revelations (1960), terwijl nooit eerder vertoond archiefmateriaal nieuw licht werpt op Ailey’s strubbelingen met zijn homoseksuele geaardheid. Want ondanks dat hij met het AAADT wereldwijd successen boekte, sleet de choreograaf zijn laatste dagen onzeker en alleen voordat hij in 1989 in New York aan de gevolgen van Aids overleed.


Delen