•  
  •  

Blue Jean: Film & Soep special

Film & Soep ism Stadsdorp Westerpark

Steengoed debuut over de lesbische Jean, die noodgedwongen een dubbelleven leidt.

Een speciale versie van Film & Soep in samenwerking met de Roze Filmdagen: een exclusieve voorpremière van het indrukwekkende Blue Jean!

Jean (Rosy McEwen) is een gymdocent op een middelbare school. Dat ze een vriendin heeft, houdt ze angstvallig verborgen. Het is namelijk 1988 en de Thatcher-regering is bezig sectie 28 aan te nemen, dat ‘de promotie van homoseksualiteit’ verboden moet maken. Een coming out zou betekenen dat Jean haar baan zou verliezen. Maar verbergen wie ze werkelijk is, wordt steeds ingewikkelder als een nieuwe leerlinge de situatie op scherp zet.

Voor haar indrukwekkende en uiterst actuele speelfilmdebuut liet de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley zich inspireren door de klassiekers uit de jaren 80. Blue Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het bekroond werd met de Publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver.

Dapper Brits debuut is een regelrecht meesterwerk The Telegraph

Delen