•  

Boekpresentatie: Wild West, Boedapest en de Rest

Ketelhuis Forum

Speciale middag rond filmjournalist Pieter van Lierop via livestream.

Op 18 oktober verschijnt bij uitgeverij Het Wereldvenster Wild West, Boedapest en de Rest, een filmjournalist kijkt terug. Een selectie van de 25 meest bijzondere publicaties van filmjournalist Pieter van Lierop (Tilburg, 1945), aangevuld met dertig nieuwe artikelen waarin hij met humor en kleurrijke anekdotes reflecteert op zijn 40-jarige carrière.

De boekpresentatie vindt besloten plaats. Omlijst met filmfragmenten wordt Pieter van Lierop over zijn lange loopbaan geïnterviewd door André Waardenburg. Het interview is vanaf 15.00 uur gratis te volgen via ketelhuis.nl/live.

Pieter van Lierop

Van Lierop kwam in 1968 in dienst bij het Utrechts Nieuwsblad. Vijftig jaar geleden, op 11 september 1970, werd daarin zijn eerste filmrecensie over de Zweedse film Adalen ‘31 gepubliceerd. Vanuit die positie werd hij tussen 1975 en 2008 tevens de ‘filmman’ van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) en bereikten zijn artikelen via de bij de GPD aangesloten regionale dagbladen een oplage die groter was dan die van alle landelijke dagbladen samen, met op het hoogtepunt van de GPD 2,3 miljoen lezers. In die periode was er geen enkele Nederlands speelfilm die ontkwam aan zijn scherpe maar tevens ironisch geformuleerde meningen.

Van Lierop versloeg 32 keer het Filmfestival van Cannes, 26 keer het Filmfestival van Venetië, 11 keer het Filmfestival van Berlijn en hij was jurylid bij filmfestivals in onder andere Moskou, Montreal, Istanboel, Mar del Plata, Havana, Tokio en Rio de Janeiro.

Zijn specialistische aandacht strekte zich uit van westerns tot de Hongaarse cinema. Intussen interviewde hij grootheden als James Stewart, Jack Nicholson, Robert de Niro en Norman Mailer. Daarnaast sprak hij met onder anderen Faye Dunaway, Kim Basinger en Liv Ullmann, maar net zo makkelijk met legendarische Japanse cineasten als Kurosawa, Oshima en Imamura.


Delen