•  
  •  

Brainwashed: Sex-Camera-Power

Onthutsende documentaire over de verbeelding van vrouwen in films

In de film Lost in Translation (2003) worden de twee hoofdrolspelers op een heel andere manier geïntroduceerd. Van Bill Murray zie je zijn gezicht, waar de tijd en vermoeidheid zich op heeft afgetekend. Van Scarlett Johansson daarentegen zien we als eerste haar billen, in een roze doorzichtig onderbroekje. Waarom eigenlijk?    

De documentaire Brainwashed: sex-camera-power laat aan de hand van talloze filmfragmenten zien hoe normaal we het vinden dat vrouwen in films worden neergezet als lustobject zonder stem. Regisseur Nina Menkes ontleedt de techniek daarachter: het ligt onder meer aan framing, camerabewegingen en belichting. Ook laat ze zien wat voor effect deze genormaliseerde beeldtaal heeft op ons denken over man-vrouw-verhoudingen.

Brainwashed: sex-camera-power is een onthutsende film waardoor je nooit meer hetzelfde naar films kijkt – een must see voor iedereen die beelden maakt en consumeert.

Meer verdieping? Elke maand organiseert Het Ketelhuis samen met Point of View en Vrouwen in Beeld het programma Beeldbestormers, waarin we de manier waarop vrouwen verbeeld worden bevragen en proberen te  veranderen. Kijk voor data en thema’s hier.


Delen