Een avond met Douwe Dijkstra

Ketelhuis x Illustratie Ambassade

Green screen zichtbaar, cursorpijltjes in beeld, viltstiften – filmmaker en animator Douwe Dijkstra maakt geen geheimen van zijn maakproces. In zijn korte films laat hij precies zien wat hij doet, vaak met een komisch en surrealistisch effect.  

Het dient een doel, natuurlijk: in zijn speelse animaties bevraagt hij relevante maatschappelijke thema’s. Wat is echt en wat is niet echt? Welke rol spelen media en social media daarbij? En hoe manipuleerbaar is de wereld eigenlijk?  

Dit programma is een samenwerking met de Illustratie Ambassade – Dijkstra’s nieuwste werk is te zien in de expositie Home, a sense of belonging in het Meterhuisje. Tijdens deze speciale avond in Het Ketelhuis vertelt Dijkstra over zijn werk, aan de hand van de volgende korte films: 

Mijn Buurman Abdi (2022), 29 minuten – in Dijkstra’s special effect-studio zoekt hij met zijn buurman, een Somalische vluchteling, spelenderwijs naar vormen om het verhaal te vertellen over diens destructief verleden en creatief heden. Winnaar van de DDG Award voor beste korte documentaire.  

Eine Sekunde in Fränkli (2022), 10 minuten – Lang geleden bepaalde een handvol mensen welke motieven Zwitserland zouden representeren op hun munten. Hoe veel is het geld waard, en welke waarde representeert het?  

Green Screen Gringo (2016), 16 minuten – Met een green screen als metgezel reist Douwe door een onrustig Brazilië. De straten zijn het toneel voor politiek, kunst en de liefde, de gringo is toeschouwer.

Voor Film (2015), 12 minuten – Hoe ervaren mensen met beperkingen, strenge religieuze opvattingen of liefdesverdriet het medium film? Een korte docu over het bewegende beeld en het publiek.  

Démontable (2014), 12 minuten – de oorlog breekt uit aan de keukentafel. Helicopters scheuren de krant aan flarden; drones belagen een bord broccoli. Een speelse film over de absurde relatie tussen het dagelijks leven en het wereldwijde nieuws.  


Delen