Martin Eden

Picl

Ongeschoolde zeeman wil groot schrijver worden.

Verfilming van de gelijknamige Bildungsroman van Jack London uit 1909 speelt in het Napels van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Martin Eden is een ongeschoolde, vleselijke zeeman die, na een ontmoeting met een etherische bourgeois-jongedame, vastbesloten is een welbespraakt schrijver te worden.
Martin Eden lijkt zich voornamelijk af te spelen in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar soms ook op andere momenten in de recente geschiedenis. Daarbij bedient regisseur Pietro Marcello zich van een brede waaier aan filmstijlen en weet daar ook nog eens found footage doorheen te monteren.

Hoofdrolspeler Luca Marinelli werd op het Filmfestival van Venetië bekroond als beste acteur. De film zelf won op het Filmfestival van Toronto in de competitiesectie de hoofdprijs.

We also screen Martin Eden with English Subtitles here.

Marcello haalt een tamelijk ingenieuze truc uit om een verhaal van Jack London uit 1909, dat de opkomst van het totalitarisme voorzag, naar het nu te halen en ook een geschiedenis te laten zijn over hoe de 20ste eeuw dat heden beïnvloedt. NRC Handelsblad
Luca Marinelli is spectaculair om naar te kijken en luisteren de Volkskrant

Delen