•  
  •  
  •  
  •  

NSC x Ketelhuis: Vogels kun je niet melken

Wachten op de grutto - als boer en cameraman.

Hoe vang je de schoonheid van de Nederlandse natuur? Samen met De Netherlands Society of Cinematographers (NSC) organiseert het Ketelhuis een speciale voorstelling rondom het filmen van natuur, naar aanleiding van de documentaire Vogels kun je niet melken, met een uitgebreid nagesprek.

Regisseur Barbara Makkinga en DOP’s Roel van ’t Hoff en Jeffrey van Houten volgden boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân. Hij kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.

Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Na afloop van de voorstelling gaat NSC-lid Brigit Hillenius in gesprek met regisseur Barbara Makkinga en DOP’s Roel van ’t Hoff en Jeffrey van Houten. NSC- en DDG-leden kunnen een kaartje bestellen via hun vereniging.

Delen