•  
  •  

Onze jongens in de jungle

Ketelhuis Forum

Een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis aan de hand van ervaringen van oud-dienstplichtige militairen.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk en behoorde het niet langer tot het Koninkrijk der Nederlanden. Hiermee kwam er tevens een einde aan de militaire aanwezigheid van het Nederlandse leger. Vanaf 1945 vertrokken er jaarlijks zo’n 1000 jongens van vaak net 18 jaar naar Suriname om daar hun dienstplicht te vervullen bij de toenmalige troepenmacht die stond voor vrede en veiligheid. Ze hadden vaak geen idee wat ze te wachten stond zo ver van huis.

De film is een tijdsdocument over een stukje Nederland in de Tropen wat ondanks de problemen in het verleden en soms helaas ook nog het heden, bruist van de spontaniteit, humor en levenslust. Een van de dingen die deze documentaire zo bijzonder maakt zijn de vele uren, nooit eerder vertoonde 8mm footage. Deze films komen uit privécollecties van de hoofdpersonen en zijn nooit eerder gedigitaliseerd en toegankelijk geweest voor het grote publiek.

Op dinsdag 10 maart is regisseur Jelmar Hoekstra te gast voor een Q&A bij de voorstelling van 19:00 uur. 


Delen