•  
  •  
  •  

Première Photografien

Met nagesprek met cineaste BarBara Hanlo

Cineaste, beeldend kunstenaar en fotograaf BarBara Hanlo kreeg een oude doos met foto’s van haar overgrootmoeder in handen. Het waren zogenaamde ‘Topografische Carte de Visite’, kleine handgemaakte foto’s van populaire bezienswaardigheden die door de nieuwe vakfotografen als souvenir aan de eerste toeristen  werden verkocht.

Twee Wereldoorlogen hebben de foto’s uit de negentiende eeuw doorstaan, tot ze met een omweg bij Hanlo terecht kwamen. Zij nam ze als uitgangspunt voor een ‘road movie’, langs oude spoorwegen en postkoetsroutes, varend over rivieren en meren, wandelend langs natuurverschijnselen en door steden in Midden Europa (Duitsland, Zwitserland Oostenrijk en Tsjechië), terug naar de plekken die haar overgrootmoeder heeft bezocht en waar de opnames zijn gemaakt.

Hanlo: ‘Een reis, die mij van buitenaf wordt opgelegd, waar ikzelf niet direct voor had gekozen, als ik de foto’s niet had geërfd. Een verzameling van een voorouder, waarin de genealogische lijn wordt doorgetrokken in tijd naast een geologische lijn in de ruimte. Of zoals de Britse antropoloog Tim Ingold het verwoordt: ‘Retracing the lines of past lives is the way we proceed along our own.’’

Na de vertoning is er een nagesprek met Barbara Hanlo 


Delen