•  
  •  
  •  

Première The Kyiv Files

De première van The Kyiv Files: met nagesprek en een glas prosecco

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Een dissidente Oekraïense vrouw, een Nederlandse amateur-spion en een Franse toerist die 50 jaar geleden werd verraden door haar “geliefde”, worden geconfronteerd met hun eigen dossier in het archief en reflecteren op hun verleden.

De film schetst, aan de hand van diverse ontmoetingen met individuen die hun dossiers in het archief tegenkomen, een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong. Door de verhalen worden we herinnerd aan het belang van transparantie, verantwoordelijkheid en de bescherming van individuele rechten in elke samenleving.

Dit is de première van The Kyiv Files; vooraf krijg je op vertoon van je kaartje een glas prosecco en na afloop is er een nagesprek met regisseur Walter Stokman en Dr. Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Moderator is Gerlinda Heywegen.


Delen