•  
  •  
  •  
  •  

Stones Have Laws

Majestueuze beelden van het woud en de nu eens sereen, dan weer woest voortstromende rivier zetten de toon, terwijl de hier wonende Surinaamse Marrons, afstammelingen van gevluchte slaven, hun wereld belichten. Ze laten zien hoe ze hier leven en hoe het raadplegen van voorouders en bosgeesten samengaat met het gebruik van moderne gereedschappen.

In geënsceneerde situaties, midden in het bos, langs de rivier of rond een kampvuur, vertellen niet alleen dorpsoudsten, maar ook jonge mannen en vrouwen over de door geesten bezielde natuur en de geschiedenis van hun volk. Zo ontvouwt zich een breed panorama, van de dramatische ontsnapping van een van hun stamvaders en de strijd met de Nederlandse kolonisten tot en met de strikte wetten van bomen en keien. Kaalgeslagen vlaktes illustreren de ingrijpende gevolgen van de komst van de op delfstoffen beluste multinationals.

Maar eerst bespreken de Marrons hoe ze tegenover de film zelf staan. Hebben ze vertrouwen in de goede bedoelingen van deze makers?

Klik voor meer info

Delen