•  
  •  
  •  
  •  

Toen we van de Duitsers verloren

De nieuwe film van Guido van Driel (De wederopstanding van een klootzak), gebaseerd op zijn eigen jeugdherinneringen en de graphic novel die hij er eerder over maakte.

Zomer, 1974. Het is de dag na de verloren wereldkampioensfinale tussen Duitsland en Nederland. Het is stil op straat en de stad heeft een flinke kater. Jonas loopt Daan tegen het lijf en hoewel het geen vrienden zijn, trekken ze op deze saaie zomerdag samen op. Ze zijn allebei namelijk op zoek naar hun klasgenoot Karsten, ieder met een eigen reden. Ondertussen hangt de vermissing van Catootje als een donkere wolk boven de jongens. Sommige zomers vergeet je nooit meer.

Toen we van de Duitsers verloren is de verfilming van de gelijknamige graphic novel van Guido van Driel (De wederopstanding van een klootzak). In 1974 verdween een meisje uit de klas van de destijds twaalfjarige van Driel, en leed het Nederlands elftal een traumatische nederlaag. Van Driel verwerkte die twee gebeurtenissen in wat hij zijn meest persoonlijke film tot nu toe noemt.

We vertonen deze film met Nederlandse ondertiteling.

In het zwart-wit van striptekenaar en scenarist Guido van Driel heeft de typische Nederlandse nieuwbouwwijk iets ontroerend moois. de Volkskrant
De ware kracht zit in het scenario, dat de perfecte balans tussen mysterie en alledaagsheid, tussen specificiteit en universaliteit vindt. NRC Handelsblad

Delen