White Christmas

Amsterdamsche Kerstmarkt

Muzikale familiefilmklassieker uit 1954.

Muzikale familiefilmklassieker in Technicolor. Ex-officieren Bing Crosby en Danny Kaye maken met hun zang-endans-act reclame voor het noodlijdende wintersporthotel van hun vroegere sergeant. Met vijftien liedjes van Irving Berlin, waaronder de klassieke meezinger ‘I’m dreaming of a White Christmas’. Ook met Rosemary Clooney en Vera-Ellen.  

Voetnoot: 
In een van de liedjes in White Christmas wordt nostalgisch gerefereerd aan de zang en dans van Georgie Primrose (“the minstrel men we miss / When Georgie Primrose used to sing and dance to a song like this”). 

Primrose (1852-1919) was een witte vaudeville-artiest die in de late 19de eeuw furore maakte in zogeheten black minstrel shows. In deze bij uitstek Amerikaanse amusementsvorm zetten zwart geschminkte witte mannen komisch bedoelde karikaturen neer van zwarte mannen. Inmiddels bestempelt men ook in Amerika dergelijk amusement met terugwerkende kracht als buitengewoon verwerpelijk. Maar eertijds was dit achteloze racisme de gewoonste zaak van de wereld.

Vanwege het vermeende eerbetoon aan Primrose wordt het in 1954 voltooide White Christmas in sommige radicaal-correcte kringen bestempeld als een “foute” film die je eigenlijk niet meer zou mogen vertonen.


Delen